Legends

Fotografe: Katrijn Van Giel

Louis Jonckheere

  • Zakte in het derde middelbaar, maar haalde later een diploma rechten.
  • Richtte in 2010 met twee vrienden In The Pocket op.
  • Stampte een jaar later met een van die vrienden Showpad uit de grond.
  • Stuurt nu 330 werknemers aan.
  • Haalde al meer dan 50 miljoen euro aan investeringskapitaal op.
  • Meer info op de website: www.showpad.com

Achteraf bekeken hebben we enorme risico’s genomen toen we In The Pocket oprichtten, mijn eerste bedrijf. Pieterjan Bouten, Jeroen Lemaire en ik hadden samen maar 5.000 euro startkapitaal en de dag dat we ontslag namen op onze jobs hadden we nog geen enkele softwareprogrammeur die kon werken voor deze digital product studio. Er was ook geen markt, en veel buitenstaanders verklaarden ons zot. Maar ons zelfvertrouwen was groot genoeg.’

 


 

 Louis aan het woord:

Dat was ooit anders. Ik was een heel middelmatige student: begonnen in het aso, richting moderne talen, maar in het derde jaar een B-attest. Ik besliste om hotelschool te gaan volgen, maar dat bleek niets voor mij, en ik kwam in de tso-richting handel terecht. Dat was slecht voor mijn zelfvertrouwen, maar trapje voor trapje klom ik weer op. Ik koos ervoor om rechten te studeren, niet iets wat je werd geacht te doen vanuit tso. Maar ik wilde me bewijzen, en tot mijn eigen verrassing lukte het. Toen ik daarna toegelaten werd tot Vlerick Business School was dat opnieuw een overwinning. De volgende stap was een job bij Netlog, en zo bleef de bal rollen. In mijn ogen sta ik nu ergens halverwege op de ladder.

Toen ik er solliciteerde, was Netlog het enige Belgische IT-bedrijf dat potten aan het breken was. Het was toen zelfs groter dan Facebook. Het had de reputatie heel streng te zijn in zijn aanwervingen, maar via een stage geraakte ik binnen. Ik had mijn droomjob te pakken en ging all the way. Niet lang daarna begon het te kriebelen om zelf iets te beginnen. Ik vond het fenomenaal om te zien hoe de bazen van Netlog, gewone Gentenaars van amper 28 jaar, een internationaal bedrijf waren begonnen, en mijn reflex was: Dat kan ik ook. In The Pocket was geboren. 


 ‘Van het eerste moment dat ik met Pieterjan begon samen te werken was er chemistry. We hebben dezelfde mentaliteit en gedrevenheid, we komen allebei uit een groot gezin, zaten in de scouts en houden niet van status-quo. Stilaan begonnen we met het idee te spelen om samen in zee te gaan en in 2010 zeiden we: Let’s do it. We namen nog dezelfde dag ontslag bij Netlog en vlogen erin. Met twee een bedrijf leiden is een zegen. We kunnen openlijk over alles babbelen en eens ventileren als het moeilijk gaat.’

 


 


In The Pocket groeide, en toch gingen ze voor een nieuwe uitdaging: met Showpad de wereld veroveren!

In het begin leek het ook voor ons bijna onmogelijk. Ik zie mezelf nog zitten in een koffiebar in San Francisco. Ik was pas met mijn vrouw naar daar verhuisd om met Showpad voet aan Amerikaanse grond te krijgen, en ik dacht: Hoe gaan we dat hier in godsnaam doen? Milestones, daar gaat het op zo’n moment om, jezelf concrete doelen stellen en op basis daarvan een langetermijnplanning maken.

Je moet je afvragen: waar wil ik volgend jaar staan? Wij wilden dat Amerikanen Showpad kenden, dat we van betekenis waren in Silicon Valley, en pakten dat methodisch aan. Zo namen we contact op met Jason Lemkin, een voormalige ondernemer en nu een invloedrijke venture capitalist. Ik heb hem gewoon via Twitter gevraagd of we een koffie konden gaan drinken. Binnen de vijf minuten antwoordde hij: Sure, let’s meet. Conclusie: je moet het gewoon doen. Ik ben ook geen superman, maar ik probeer wel iets.

 

 
 

Ultieme ontspanning?

Ik klop met plezier dagen van veertien uur, maar af en toe moet ik de deur achter mij dichttrekken. Dan spendeer ik tijd met mijn familie. Met een zoontje van een jaar en een dochter van twee is er altijd leven in de brouwerij. Lange wandelingen in de bergen, het bos of aan zee zijn de perfecte manier om ons hoofd leeg te maken.

Ultieme ambitie?

Mijn stempel op de wereld drukken. Al weet ik nog niet precies in welke vorm, ik hoop wel dat ik op een dag mee aan de wieg kan staan van een radicale innovatie. Dat zie ik breder dan Showpad. De veranderingen die de maatschappij in de toekomst gaat doormaken zullen zo drastisch zijn dat er ondernemers zullen nodig zijn om de schokken mee op te vangen. Op dat moment wil ik graag mijn ervaringen delen, als ondernemer of wie weet als investeerder. Dat het nu al borrelt, dat is zeker.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

HOW ABOUT YOU?

Wie zijn jouw meest eigenzinnige vrienden?

Ken je mensen die luidop durven te dromen?

Zit daar iemand bij met wie je een visie deelt en misschien zou kunnen samenwerken?